Fiske har over tid utviklet seg fra å være en måte å få tak i mat på, videre til et profesjonelt yrke og så også til en ren hobby og dessuten konkurranseaktivitet. Det arrangeres faktisk en god del fiskestevner i Norge, med en overvekt mot isfiske. Samtidig finnes det også et utvalg stevner og konkurranser å velge mellom når det gjelder sommerfiske, Norges Jeger- og Fiskerforbund har en god oversikt. Men hva hvis du har lyst å arrangere din egen fisketurnering eller fiskecup? Er det mulig, og hvordan skal du gå frem? (En liten merknad: fra mitt synspunkt er alt mulig i dag ved hjelp av teknologi. Akkurat som vi kan ha det gøy online på nettsteder som https://bonuskodebet.com/ når vi vil, ser jeg ikke hvorfor det ikke skulle være mulig å lage en turnering på egenhånd.)
Ta først en titt på de organiserte konkurransene
Til å begynne med er det greit å ta en titt på de konkurranser og turneringer som allerede finnes. Husk på at det norske miljøet er relativt begrenset, så de eksisterende arrangementene trenger alle deltakere de kan få. Det kan være at det arrangeres en turnering i et vann ikke langt unna der du bor. Det er selvfølgelig også mulig å delta sammen med venner og kamerater, i mange konkurranser er det mulig å stille med lag. Fiskestevner gjennom NJFF kan også være en del av forskjellige cuper, så her finnes det mye å velge mellom. Terminlister finner du på nettsidene til NJFF.
Å delta i eksisterende konkurranser vil dessuten gi deg et innblikk i hvordan norska arrangører velger å legge opp konkurranse med tanke på tidsrom, fiskearter, mål eller vekt og andre kriterier.
Arrangere selv – gjør det enkelt
Hvis du vurderer å arrangere et stevne eller turnering selv, har du sannsynligvis allerede tenkt litt over hvordan det skal gjøres. Dessuten bør du definitivt ha deltatt i noen andre konkurranser og turneringer først, slik at du har en formening om hva som gjør en konkurranse vellykket. Så er spørsmålet hvilket nivå du vil legge deg på:
- Det er selvfølgelig mulig å lage en liten konkurranse med bare vennegjengen eller dine nærmeste bekjente i miljøet. Da trenger du ikke være spesielt nøye med formelle regler, påmelding og sånne ting. Du bør ha litt styring på at ting går greit for seg, men ansvaret er relativt begrenset. På mange måter dreier det jo seg egentlig bare om at noen venner samles for å fiske.
- Hvis du vil ta konkurransen et steg videre ved å invitere bredt på for eksempel Facebook eller forum for fiskere, må du gjøre litt mer jobb med forberedelser, regler og planlegging. Igjen er det aller beste å være med på flere andre stevner først, og dessuten snakke med arrangørene der.
Uansett er det viktig ikke å lage for omfattende planer, men prøve å gjøre arrangementet oversiktlig og håndterbart. Heldigvis er miljøet som nevnt relativt lite, så du kan ikke forvente deg tusenvis av deltakere.
Fiskekonkurranse på nett – en fleksibel løsning
I 2022 er det selvfølgelig også mulig å arrangere en fiskekonkurranse på nett. En digital løsning gjør det mulig å konkurrere forskjellige steder i landet eller verden, forutsatt at du finner en greit rettferdig modell for fiske under helt forskjellige forutsetninger. Internt i Norge kan det finnes en god del vann som er relativt sammenlignbare, slik at konkurransen ikke oppleves som svært urettferdig.
Helt til slutt: til syvende og sist dreier seg sportsfiske om å ha det gøy sammen med andre med samme interesse. Derfor bør du også se på fiskekonkurranser som underholdning, og ikke blodig alvor.